Tarina

 

(Kuva: Rami Marjamäki)

(Kuva: Rami Marjamäki)

Suklaatila on vanhalla sukutilalla Ylöjärven maaseudulla toimiva käsityöläisyritys, jonka yrittäjinä toimivat Tomi ja Katja Järvenpää. Tilamme nimi on Suojärvi ja yrityksemme Suojärven Suklaatila Oy, tuttavallisemmin pelkkä Suklaatila, jonka perustimme vuonna 2007. Ensimmäiset herkut lähtivät tehtaaltamme maailmalle keväällä 2010 saatuamme valmiiksi vanhojen navettatilojen saneerauksen.

Maatilasta herkkupajaksi

Tilamme Suojärvi sijaitsee Ylöjärvellä noin 18 kilometriä kaupungin keskustasta pohjoiseen. Vielä 1800-luvun taittuessa 1900-luvuksi Suojärven ohittavalla talvitiellä saatettiin nähdä jopa parin kilometrin mittaisia hevoskaravaaneja. Parkanon ja Ikaalisten rahtimiehet kulkivat tätä kautta Mutalan rantaan ja sieltä edelleen vesiteitse Tampereelle. Seutumme asutus on vanhaa ja paljon nähnyttä. Lähistöltä löydetyt hiidenkiukaat, piilopirtit ja Suomen sodan aikainen piilukkopyssy kertovat tarinaansa menneestä.

Heinähommissa 1976Suojärvi on kuulunut Järvenpään suvulle yli sadan vuoden ajan. Tomi on tilan isäntä neljännessä polvessa, ja Katjakin on paljasjalkainen ylöjärveläinen. Sukupolvien ketjussa jokainen on luonut uutta ja säilyttänyt jotain vanhaa. Välillä oppia ja uskallusta on haettu kaukaakin, kuten Amerikan-retkiltään Suojärven torppaan 1912 kotiutunut Tomin isoisoisä Aleksi Järvenpää teki. Talon lapsikatraat ovat polvi toisensa jälkeen löytäneet rakkauden maaseutuun ja juuriinsa. Tuttu koivukuja ja synnyinseudun näkymät ovat henkireikiä, vaikka elämä olisi muualle vienytkin.

Edellispolven aikana tilalla keskityttiin karjanpitoon, josta luovuttiin vuonna 1997. Tomin ja Katjan omistukseen tila siirtyi vuonna 2005.

Suklaatilan syntysanat oli sukupolvenvaihdoksen hetkellä vuonna 2005 jo lausuttu. Tomi ja Katja olivat suunnitelleet pitkään yhteistä yritystoimintaa, ja nyt maatila soi sille erinomaiset edellytykset. Katja toimi tuolloin ravintola-alalla ja Tomi viestinnän parissa. Kesällä 2006 muiden pihatöiden yhteydessä kaivatutimme uudet viemäriputket vanhaan navettaan. Tämä oli ensimmäinen konkreettinen investointi tilan tulevaan toimintaan, jonka valmistelu pääsi parempaan vauhtiin kesällä 2007, kun perustimme Suojärven Suklaatila Oy:n.

Kevääseen 2010 mennessä vanha navetta oli kokonaisuudessaan muutettu nykypäivän standardien mukaiseksi elintarvikehuoneistoksi. Tällöin toimintamme pääsi varsinaisesti alkamaan.

suklaatila_net

 

Monta pilaria, maaseutuyrittäjyys voimavarana

Suklaatila syntyi lähtökohtaisesti yritykseksi, joka haluaa kurkottaa maailmalle ja työllistää. Näyttää esimerkillä, että maaseudulla on hyvä yrittää. Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkasimme vuonna 2011. Kiireisinä joulusesongin 2014 hetkinä tyrmistytimme jopa itsemme, kun laskimme päälukumme hetkellisesti kohonneen kymmeneen. Vanhassa navetassa kävi vilske!

Kuten maatiloilla muutenkin, yritystoiminnallamme on useita kiviljalkoja. Kuluttajille suklaamme päätyvät ensisiijaisesti jälleenmyyjiemme kautta. Yhtä keskeinen osa toimintaamme ovat liikelahjat, joilla yritykset ja yhteisöt muistavat kumppaneitaan ja henkilöstöään. Valmistamme muun muassa erilaisia räätälöityjä suklaatuotteita, joita asiakkaamme käyttävät monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin.

Olemme mukana myös matkailussa: tilallamme käy vuosittain noin sata ryhmää Suklaamaistajaisissa, joka on vuosien varrella hioutunut elämyksellinen ohjelmamme ryhmille. Tehtaanmyymälämme palvelee ympärivuotisesti, minkä lisäksi meillä on vuodesta 2013 toiminut Fröökynän Herkku -niminen keskustamyymälä Ylöjärven ja Tampereen rajalla. Fröökynän Herkku toimii myös verkkokauppana.

Makua maalta, suklaata hyviin hetkiin

Perinteinen maa- ja metsätalous ovat jatkuneet keskeytyksettä mutta pienimuotoisemmin osana tilamme toimintaa. Viljelyala on 10,2 hehtaaria.

Maatila tarjoaa mielestämme verrattoman tyyssijan yrittäjyydelle, kun rohkaistuu arvioimaan olosuhteita mahdollisuuksien näkökulmasta. Puhdas ja kaunis ympäristö yhdistettynä maaseutuyrittäjyydelle poikkeavaan toimialaan soivat meille ensimmäisen mahdollisuuden erottua massasta ja kirjoittaa omaa tarinaamme. Suklaamme syntyvät kirjaimellisesti pellon reunalla monien maustamiseen tarvittavien raaka-aineidenkin tullessa kumppanitiloiltamme.

Kiteytämme tekemisemme itse näin: makua maalta, suklaata hyviin hetkiin.

Ennen muuta olemme maaseutuyritys. Ylpeästi sellainen.